تاریخچه

انجمن سینمای جوانان ایران
انجمن سینمای جوانان ایران در سال ۱۳۵۳ تأسیس گردید و از سال ۱۳۵۴، شروع به عضوگیری و تشکیل کلاسهای آموزشی نمود.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی و در سال ۱۳۶۴ «انجمن» با حمایت معاونت امور سینمایی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، فعالیت مجدد خود را از سر گرفت و با هدف تشویق نوجوانان ایرانی به هنر عکاسی و فیلمسازی و با گشایش تدریجی بیش از ۵۰ نمایندگی و دفتر در سراسر کشور، اقدام به جذب علاقه مندان به فراگیری رشته های کارگردانی، فیلمنامه نویسی ، عکاسی، تصویربرداری، تدوین و برگزاری آزمون سراسری و دوره های یکساله فیلمسازی نمود.
انجمن تا سال ۱۳۸۴ حدود ۹۰ هزار نفر فارغ التحصیل داشته که این عده ضمن آموزش، به تولید فیلم های کوتاه در قطع های آموزشی ۸ م.م ، VHSوS.VHS پرداخته و برخی از آنها به تدریج ، به تولید حرفه ای روی آورده اند. از سوی دیگر «انجمن» در فاصله سالهای ۷۶-۱۳۶۸ همه ساله جشنواره منطقه ای را در نقاط مختلف کشور برگزار نموده است.
برپایی ۲۱ دوره جشنواره ملی و ۹ دوره جشنواره بین المللی فیلم کوتاه، ۳ دوره جشنواره فیلم های مستند میراث فرهنگی (یادگار) دو دوره جشنواره مفاهیم قرآن در فرهنگ ایران (تا پایان سال ۱۳۸۳) یک دوره جشنواره فرهنگ ایران زمین و جشنواره فرهنگ و صنعت (تا پایان سال ۱۳۸۳) نیز از دیگر دستاوردهای (انجمن) در این زمینه بوده است.
در عرصه بین المللی نیز آثار تولیدی (انجمن) در جشنواره های معتبری نظیر کلرمون فران- کن –مارسی –سینما دو رئل –اکس –آن –پرووانس (فرانسه) –تامپره ( فنلاند) –ایدفا (هلند) –اوبرهازن –دویسبورگ –هامبورگ –اشتوتگارت –آلمان –ونیز –مونته کاتینی –تورین –میلان –آرچی پلاگو (ایتالیا) –سن پترزبورگ (روسیه ) –بارسلونا –بیل بائو –والنسیا (اسپانیا) –ابنزه (اتریش) –مدیاویا (مجارستان) –کارلو ویواری (جمهوری چک) –بلگراد ( صربستان و مونته نگرو) و آدنز ( دانمارک) –کراکو (لهستان) –بوسان ( کره جنوبی ) –یاماگاتا ( ژاپن ) –راما (یونان) و … به نمایش درآمده است و جوایز بسیاری هم نصیب فیلمسازان جوان انجمن شده است.
انجمن سینمای جوانان ایران در سال ۱۳۶۹ بعنوان نماینده ایران به عضویت اتحادیه بین المللی سینمای غیرحرفه ای (یونیکا) در آمده و تاکنون حضور فعالی در جشنواره های آن داشته است. همچنین انجمن بعنوان نماینده ایران –عضو فدراسیون بین المللی هنر عکاسی (فیاپ) می باشد و با گشایش آژانس عکس ایران گامی در راه عرضه آثار عکاسی هنرمندان ایرانی برداشته است.
در زمینه تولید نیز تا سال ۱۳۷۶ فیلم های انجمن محدود بهارایه آثار هنرجویان در قطع های ( ۸م-م– VHS- SVHS) بود، اما از این سال به بعد وبه منظور مشارکت فراگیر فیلمسازان شاخص و با تجربه انجمن در خلق آثار بدیع ، بخشتولید حرفه ای فیلم های کوتاه در قطع های بتاکم ۱۶م.م ، ۳۵ م.م، و دی وی کم و بتاکمراه اندازی شد و تا سال ۱۳۸۴ بیش از ۹۲۰ عنوان فیلم کوتاه حرفه ای نیز تولید گردیدهکه ۸۰ جایزه بین المللی نیز برای انجمن به ارمغان آورده است.
انعقاد قرارداد تولید مشارکتی با سازمانها، نهادها و موسسات داخلی و خارجی ، برگزاری مستمر هفته های فیلم و عکس در دفاتر (انجمن) در سراسر کشور ، چشم انداز سینمای مستند کشورهای فرانسه –هلند –لبنان و فلسطین –برپایی نمایشگاههای عکس انفرادی و گروهی عکاسان جوان در شهرهای مختلف ، برگزاری برنامه (سینمای آینده)
انعقاد قرارداد تولید مشارکتی با سازمانها ، نهادها و موسساتداخلی و خارجی ، برگزاری مستمر هفته های فیلم و عکس در دفاتر انجمن در سراسر کشور ،چشم انداز سینمای مستند کشورهای فرانسه ، هلند ، لبنان و فلسطین ، برپایینمایشگاههای عکس انفرادی و گروهی عکاسان جوان در شهرهای مختلف ، برگزاری برنامهسینمای آینده از سال ۱۳۷۷تا ۱۳۷۹ در سینما فلسطین و سپیده به صورت یک نمایش در هفتهکه به تدریج به ۱۸ شهرستان نیز تعمیم داده شد، تاکید بر ضرورت بحث نمایش فیلم هایکوتاه در سینماها ، عرضه تولیدات برتر انجمن در شبکه ویدیویی کشور، تلویزیون ایرانو شبکه های مختلف بین المللی ، برگزاری نمایشگاه سالانه عکس های مطبوعاتی جهانworld press photo در تهران و همینطور طراحی و راه اندازی ۴ پایگاه اطلاع رسانی(Website) اختصاصی، از دیگر فعالیتهای انجمن سینمای جوانان ایران تا سال ۱۳۸۴ میباشد.
هم اکنون انجمن سینمای جوانان ایران آمادگی دارد کلیه محصولات خود اعم از فیلم و عکس را عرضه نماید. همچنین با توجه به وسعت جغرافیایی مراکز ۵۹ گانه انجمن در سراسر کشور ، این انجمن آماده است تا در برگزاری دوره های آموزشی فیلم و عکس و پروژه های تولید مشترک و عرضه بین المللی فیلم کوتاه با افراد و سازمانهای مختلف ایرانی و خارجی همکاری داشته باشند.
انجمن سینمای جوانان ایران با بیش از ۲۸ سال سابقه آموزش، تولید و عرضه فیلم کوتاه یکی از پیشروترین حامیان فیلم کوتاه در منطقه خاورمیان محسوب می شود.
انجمن که وابسته به سازمان سینمایی و امور سمعی و بصری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است در سال ۱۳۶۴ به صورت جدی و رسمی کار خود را در تهران آغاز کرد و در این سال ها با تکثیر دفاتر انجمن در شهرها و استانهای مختلف هم اکنون تعداد ۵۹ شعبه در سراسر کشور دارد و این نشان دهنده میزان فراگیر بودن انجمن است.
فعالیت این دفاتر سه حوزه آموزش، تولید و عرضه فیلم کوتاه را شامل می شود . برنامه ریزی در بخش آموزش به نحوی است تا آنچه در انجمن تعلیم داده می شود در جایگاهی متفاوت نسبت به دانشگاه ها قرار بگیرد . انجمن در طول سال با برگزاری آزمون ورودی در دو نوبت ۱۵۰۰ هنرجو جذب می کند. نتیجه این شیوه آموزش و فعالیت انجمن در این عرضه تربیت نیروهای فعال سینماست که بیش از ۴۰ درصد فعالان این بخش را شامل می شود.
همچنین هر سال حدود ۷۰۰۰ هنرجو در دوره های بلند مدت (چهار ترم سه ماهه) و کوتاه مدت (یک ترم سه ماهه) در رشته های فیلمسازی و عکاسی و پویانمایی و شاخه های وابسته به فیلمسازی در کلاس هایی که با حضور اساتید مجرب انجمن برگزار می شود شرکت می کنند. نتیجه این آموزش ها، و همچنین تولیدات حرفه ای تر انجمن ساخت حدود ۷۰۰ فیلم کوتاه مستند، داستانی ، پویانمایی و تجربی است.
این تولیدات به واسطه حمایت های انجمن سینمای جوان در جشنواره ها و بازارهای داخلی و خارجی عرضه می شوندکه از میان آنها عناوین بسیاری به جشنواره معتبر بین المللی راه یافته اند و موفق به کسب جوایز ارزشمندی شده اند.
یکی دیگر از محل های عرضه محصولات انجمن شبکه های تلویزیونی داخلی و خارجی است از جمله شبکه های معتبر بین المللی می توان yle- ZDF- SBS- arte–uk channel4…. اشاره کرد.
انجمن سینمای جوانان ایران از سال ۱۹۹۰ به عنوان تنها نماینده رسمی ایران در اتحادیه بین المللی فلیم کوتاه یونیکا unicaعضو بوده و از سال ۲۰۰۰ در کنفرانس بین المللی فیلم کوتاه international short film conferenceبه عنوان عضو حضور داشته است.
برگزاری جشنواره بین المللی فیلم کوتاه به عنوان یکی از معتبرترین جشنواره های فیلم کوتاه در جهان خاورمیانه از سوی انجمن سینمای جوان برگزار می شود که تاکنون ۳۰ دوره آن برگزار شده است.
تاریخچه جشنواره بین المللی فیلم کوتاه تهران
در سال های ۱۳۶۰ تا ۱۳۶۳ جشنواره های فیلم کوتاه با عنوان «بخش ۸ و ۱۶ م.م» در جشنواره فجر برگزار گردید.
از سال ۱۳۶۵ با پاگرفتن «انجمن سینمای جوانان ایران» به طور رسمی این جشنواره توسط انجمن برگزار شد و نام آن به جشنواره «سینمای جوان» تغییر یافت.(در دو زیرمجموعه فیلم وعکس)ششمین جشنواره سینمای جوان در فروردین ماه ۱۳۶۷ در دو بخش فیلم و عکس برگزار شد و بالاخره در سال ۱۳۷۵ همزمان با سیزدهمین جشنواره سراسری سینمای جوان جشنواره عنوان بین المللی را نیز از آن خود کرد.
در سال ۱۳۷۶ جشنواره بین المللی سینمای جوان علاوه بر زیرمجموعه فیلم وعکس بخش فیلمنامه را نیز در دل خود جای داد و ۲ دوره به این شکل برگزار شدتا اینکه سال ۱۳۷۸ شانزدهمین جشنواره بین المللی سینمای جوان اختصاصا” به فیلم پرداخت .
نهایتا با شکل گرفتن جشنواره های استانی و منطقه ای سینمای جوان و نام و رسمی که این جشنواره در سطح جهان پیدا کرد، از سال ۱۳۸۲ نام آن به «جشنواره بین المللی فیلم کوتاه تهران» تغییر یافت.
تاریخچه جشنواره های استانی انجمن سینمای جوانان ایران
این جشنواره ها از سال ۱۳۶۵ با رویکرد برگزاری جشنواره در تمامی استانهای کشور برنامه ریزی و برای اولین بار در دو بخش فیلم و عکس با حضور ۲۰ استان در کرمانشاه برگزار شد . از سال ۱۳۶۶ برای برگزاری جشنواره های استانی کشور به ۲۴ استان تقسیم و در سال ۱۳۷۱ با تغییر رویکرد انجمن و تغییر سیاست برگزاری جشنواره ، جشنواره های استانی به منطقه ای تبدیل گردید ؛ به این ترتیب در این سال(۱۳۷۱) کشور به ۶ منطقه ۴ استانی و در سالهای بعد(۱۳۷۲ تا پایان سال ۱۳۷۷) جشنواره مزبوردر ۴ منطقه و با حضور ۶ استان برگزار شد. در ادامه جشنواره های منطقه ای از سال ۱۳۸۵ با تقسیم کشور به ۳ منطقه ۱۰ تا ۱۱ استانی اجرا شد.تغییر عمده این جشنواره ها درسالهای اخیر اضافه شدن بخش فیلمنامه و پوستر فیلم و همچنین برگزاری کارگاههای آموزشی بوده است.

اهداف جشنواره :
انجمن سینمای جوانان ایران به منظور ارتقای سطح آگاهی ، تجربه و بینش نسل جوان برای نیل به سینمای ملی ، با هدف بسط و تعمیم ارزش های والای دینی و هویتی ، تحکیم خانواده ، موضوعات اجتماعی و فرهنگی ، امید ، عدالت ، فرهنگ شهادت و دفاع مقدس ، دستاوردهای جدید علمی ، ظرفیت های فرهنگی ، تمدنی ، تاریخی و جغرافیایی کشور ، با نگاه به پرورش هنرمندانی متعهد ، خلاق و توانمند که موجب دستیابی به آثار فاخر فیلم کوتاه می شود و معرفی و ارزیابی بهترین تولیدات یکساله در مناطق فوق الذکر اقدام به برگزاری جشنواره منطقه ای سینمای جوان می نماید.

دوره های گذشته

برگزیدگان چهلمین جشنواره بین‌المللی فیلم کوتاه تهران معرفی شدند/ اسماعیلی: سینمای ما باید بازتابی از صدای مظلومان باشد
در سبد تولیدات امسال فارابی، فیلم‌اولی از سینمای کوتاه خواهیم داشت
معرفی نامزدهای بخش بین‌الملل چهلمین جشنواره فیلم کوتاه تهران
جواب خیلی از سوال‌هایم را از فیلم «محمد رسول‌الله» مجیدی گرفتم
کارن همایونفر: آهنگساز ترجمه احساس فیلم با موسیقی را عیان می‌کند
ایستگاه پایانی 5 روز رفاقت سینمای کوتاه
آخرین ساعت‌ها و سانس‌های چهلمین جشنواره فیلم کوتاه تهران
معرفی نامزدهای چهلمین جشنواره بین‌المللی فیلم کوتاه تهران